Halaman

Teman Tersayang

Terdapat ralat dalam alat ini

April 08, 2010

Diet Hancus!!!!...

 
Dietku hancusss!!!!...Oh tidak!....dietku kali ini tidak!..sama sekali lagi TIDAKK!!!TIDAK HANCUSS!!!....
Balik dari klinik aku tersenyum memanjang....senyum jerk...klu bley senyum sampai telinga...haha...

As usual Izzul kene check tiap-tiap bulan...ini bulan ke 3.....dh besar anak mama!!!.. and berat dah mencapai 5.65kg dari 5.1kg bulan lepas. Bagi aku kenaikan tu takdalah sangat..tp kata nurse yang bertugas graf kenaikan tu sangat cantik n tak ramai baby boleh dapat graf secantik itu....?..?...??.. aku tak faham...still tak faham...but aku rasa mungkin kenaikan tu tidak mendadak sepertimana kebanyakan baby especially baby yang ambik susu formula....pendapat akulah...he..

Cerita pasal diet aku...yelah...semasa sarat mengandung baru-baru ni...berat aku mencapai sehingga 76kg...berat tuh..memang berat...n lepas bersalin sehingga habis pantang statik 66kg..tak turun-turun....iieey...awatlah susah sangat badan aku ni nak turun ...bile Izzul masuk 2 bulan pn keadaan tetap sama..

So,lepas tu aku cuba jaga pemakanan...
....pepagi...breakfast aku cuma amik 1 mug air milo atau nescafe n sekeping or 2 keping  roti, kekadang aku amik biskut jerk (selalunya biskut Hup Seng tuh).. tengari pulak aku amik nasi n lauk yang ada...nasik tu dalam 1 or 1 1/2 senduk...minum ptg aku amik 1 mug air milo @ nescafe...n untuk dinner aku mkn cam lunch hour....nasik mesti kurang...kekadang aku amik supper ngan 1 mug air milo o tanpa gula n beberapa keping biskut Hup Seng ....orang kata makan pagi macam raja (aku makan macam beggar pepagi)...tgahari  macam queen n malam makan macam beggar...betul ke pepatah nie???.....tolong perbetulkan kalau salah..;8)... 

Then...selepas sebulan aku timbang balik....hehehheh...turun 2 kg....speechless!!!...aku speechless!!!!...n aku tau yang aku kene teruskan diet nieh...n satu lagi yang aku pelajari...don't skip any meals...kalau skip...lapo giler n kita akan makan byk cam 10 hari tak makan..haha...

So, aku calculate BMI aku kat SINI

Resultnye...

Your Body Mass Index

The Height you entered is
162 centimeters. The Weight you entered is 64 kilograms.

Your Calculated BMI is: 24.4

Body mass index (BMI) is measure of body fat based on height and weight that applies to both adult men and women.
BMI Categories:
  • Normal weight = 18.5-24.9
  • Overweight = 25-29.9
  • Obesity = BMI of 30 or greater
Kira-kira aku nieh dah border dh...jadi...diet mesti diteruskan...wait and see next month!!!...ngeh!ngeh!!..

4 penyulam:

Aini berkata...

susah la kak diet.. Payah nau nak turun berat.. naik bukan men senang jek.. geram tul..huhu

mIsH IeRA cIK irAh berkata...

hurm. jangan lupe work out tau. sebab selalunye kalo men tahan makan je x lame die bleh naik balek. based on my xperience la sebab I montel dari kecik sampai masok u.tsk. Sem ni da turun dekat nak 10 kg.same la meal x skip. makan control tp x de la sampai pantang itu ini. cuma tiap2 petang mewajibkan diri jogging. lagi satu kan mind setting kene ingat diet utk sihat bukan utk kurus dan cantik.

Syafrizal berkata...

Boleh sahaja saudari turunkan berat badan dengan mengamalkan herba dari HPA. Stabilkan metabolisme dan bersihkan usus kita. Metabolisme tak stabil tu buatkan kita senang naik berat badan dan susah untuk turun balik. Usus juga berperanan penting untuk mengawal kolesterol kita. Ibarat kita ambil nasi satu pinggan dan kita makan separuh pinggan. Yang separuh lagi kita tinggalkan atas meja. Selagi kita tidak buang air besar, apa jadi pada nasi tu? Mestilah basi dan busuk. Macam tu juga dengan usus kita. Bersihkan lah usus anda dan stabilkan metabolisme. Insya Allah berat badan anda akan turun pada berat yang anda suka :).

Sila lawati mini website set diet HPA. http://www.diethpa.com

Aku dan Sulaman berkata...

salam...

aini..betul tuh..nak naikkan bdn memelah senang...lagi pulak akak nieh suka sgt mkn2 benda y blemak..cheese...sup daging tetel..gulai kawah..yummy!yummy!..hehe..

Iera..tang mind setting tu akak suker...thanx..yang penting jgn skip meal...;8)..

syafrizal...thanx for suggestion yek..tp, oleh kerana saya menyusukan ank so, any product tak berani amik..but thanx..;)

Blog frens

 
Real Time Web Analytics