Halaman

Teman Tersayang

Terdapat ralat dalam alat ini

November 15, 2008

Good News!!!

Pada 13hb November hari tuh kakak dapat result UPSR...5A!! gembiranya kami sekelrga.. kakak bersekolah di sk bandar baru batang kali,seramai 19 students dapt 5A... alhamdulillah!!..

Untuk result PSRA plak kakak dapat jaid jidan dengan 86.8%... alhamdulillah.. berbaloi dengan segala usaha penat lelahnya belajo sblm nih..

Aku plak ngan kawan baik aku Zurah sibuk turun naik pejabat menguruskan permohonan masuk ke sklh berasrama penuh aliran agama jumaat ari tuh...isnin nih 17hb November kitaorg kene g PPD dan MRSM di Kuala Kubu Baru plak... harap2nye tiada masalah berlaku...

Hari Rabu 19hb Nov plak kakak amik sijil benti skh dan sijil2 lain...

Hari nih abang balik dari Jakarta.. abang pergi selama 3 hari 2 malam... abang terus balik ke Trengganu...

Aku mungkin balik kampung kat Muor hujung minggu nih setelah sumer urusan selesai.. umah pn kene kemas dlu.. tension aku tgk...

Kt cni aku nak tunjukkan ckit sulaman benang yang aku buat 1st time dlu..baru dpat upload sekarang..


Cantik tak sulaman Sha nih?!!!...







Gambar yang berikut ni plak sulaman manik sha









Ini adalah antara sulaman yang Sha wat masa muler2 blajo... byk kekurangannyer...oklah nati jupe lagi..wassalam..

November 12, 2008

Risau

Salam... hai..sbnrnye hati nih cukup risau.. ptg nie kakak(ank sha yang sulung), dapat keputusan PSRA (penilaian sekolah rendah agama)...tah apalah resultnye..smoge mndpt keputusan mumtaz..insyaALLAH..

Esok plak keputusan UPSR kuor...hati ibu mana yang tak bimbang..rasa nk pecah dada ni mengenangkn..namun sha pasrah apepn keputusannyw cuz sha tgk kakak bnyk dh berusaha..

3,4 bulan keblkgan nih byk kejadian yang berlaku..barang kemas hilang! kemudian pembantu yang selalu dtg kemas umah tak mau dtg lg..sbbnye sha tanye samada dia ada nmpk barang kemas sha tuh..dia plak rs mcm sha tuduh dia.. nmpk gaya kene kemas sndirilh.. pnt ckitlh..makllumlh everything kene wat sndiri..abg out station..

Buluhmas kene bekukan sementara waktu.. sha dah kuor modal seribu lebih..satu sen pn tak dpt lagi... tgu 3 bulan baru leh tau samada leh on atau berkubur dengan modal sha tu skli..sedih..

Sha join wang pos.. still on lagi pos ekspres nih...tp very slow..dgr citer dah bukak beberapa cwangan di seluruh Malaysia... tp wang pos ni long term punye income..so kene sabar ckit...

Uptrend plak dh mls sha nak buat..sumer downline tengangah tak dpt carik orang..bosanlah ...sumer sha kene buat.. pnt!!...tp nasib baik modal dah dpt balik..n untung pn kira berbaloi dgn usaha sha selama nih..

Baru2 nih adik sha yang bongsu ajak join IMUONE.. mlm berlian.. nmpk menarik ..tp..tgklah nanti...yang menarik tuh ada pasif income..

Downline sha si Diana pn tak henti2 ajak join ENEX...mlm jugak..tapi kene carik org gak...letih dah... skang nih tengah mencari2 bisnes baru yang mudah dan senang..
Pg td kak War ajak wat ECPI..air bergelombang...bagus katanye...blilah sebtl...

Pada 19 hb Oktober tu ari sha menjalani pembedahan Larascopy... cuz sha mengandung ektopik (kandungan di luar rahim)..tiub falopian di sebelah kiri terpaksa dibuang..so skang ni.. ada satu tiub lagi..smoga ALLAH memakbulkan doa sha untuk mempunyai zuriat lagi...

Mak sha kat Kg SawahRing Johor pn tak sihat.. asyik sakit semenjak kene demam chikungunya beberapa bulan yang lalu... itulah yang membuatkan sha risau dan bimbang...

Hari ni merupakan ulangtahun perkahwinan sha yang ke 13...alhamdulillah..smoga bahtera ini mendapat keredhaan dan keberkatan ALLAH slalu... Amiiin...
Sekian utk kali ini... jupe lagi nanti...

Sulaman terkini

Salam.. dh lama tak update blog nih... maklumlah bz.. kat cni sha nak upload beberapa keping gambar sulaman terbaru.. sample biras punye...


sulaman benang dengan manik dan kristal... cantikkan! harganye pn cantik...








memang geram ble tgk... nati nk tirulah...



Sha nk tunjuk tudung yang sha sulam sendiri... sulaman menggunakan benang cross stich..







baru belajo.. so inilh hasilnye..

Skang tengah buat sulaman manik kat tudung bawal... sblm ni ada gak buat..tp tak amik gambo.. nati klu dh amik..sha upload kat cni... sorilah blog ni nmpk tak kemas.. bersepah-sepah..almaklumlh..blajo sndiri jer..jupe lagi nati..

Jun 11, 2008

Majlis kawin adik ipar


Hmm..cincin kawin..

Ieda... pengantin perempuan..

Ise dan Ieda selepas majlis akad nikah..Selamat Pengantin Baru!..

Sha dan suami ketika di Ipoh

Pasangan pengantin ketika majlis makan di dewan...


mama n ayah...

Nati sha upload lg gambo masa kawin tu...

Majlis kawin adik ipar

Pada 16hb Mei tu ari adik ipar sha, ise,selamt bernikah dengan pilihannya ieda dr Ipoh.. Majlis tu diadakan di sebuah masjid di sana..
Pada 27hb plak majlis menyambut menantu diadakan di Kg Raja Besut, rumah mertua sha.

Sha dan suami ketika majlis di Ipoh

Mei 13, 2008

Tudung Kakak dah siap

Hari nie aku dapat menyiapkan tdg k3 sepnhnya... kesimpulannya aku rasa kurang menarik kerana aku rasa kaler coklat tue untuk ranting tu x sesuei... septtnya aku pilih warna y lmbut ckit.. xpelah.. br blajokan so blajo dr kesilapan..
Next time buat dh tau cane pilih warna...
Mingu nie aku bz.. dgn jaitlah, ank2 aku smue exam tmsklh Iddin.. aku xtaulah ape y dia jwb..almaklumlh br 4 thn aku dh sekolahkan.. apepn.. bior expose ckit dgn dunia luar..xdelh tkt ble msk standard 1 nati..
Aku br lps kene dmm disbbkn jangkitan kuman di bahagian tekak..mgu lepas bengkak dibhg kiri tekak,dmm 3,4 ari.. mgu nie bengkak dibhg kanan plak..cpt2 aku g klinik.. Doc bg ubt dmm,antibiotik,tahan sakit n vitamin...bulan lps aku kene dmm campak..issh! Rasanye aku nie kurang makan vitaminlah..bkn xde vitamin,cuma aku nie mls ckit nk telan pil..(kene BERUBAH!)..
Washing machine aku plak problem dr smlm..ble lepas basuh, air xleh kuor dr hos blkang..tpakse aku kuorkan air dr aku hose dpn...ble rinse pn cam tu.. kene kuorkn air dlu br leh spin... hmmm... jenuh gak aku kuor msk umah tgkkn dia (washing machine tu aku ltk kt luor umah...)
Hmm.. aku boring sebenonye..rsnye tido lbh baik...esok pn nk bgn awal....
So,jupe g ...nite!

Mei 10, 2008

Tudung Sulam Benang 4 Kakak

Arie ni gak aku muler wat tdg sulam benang untuk kakak. Tdg nie nk pakai masa Ise (adik Ipar) kawin kat Ipoh 16hb nati.. dah siap dalam 20%..tp aku xde digital camera nk amik gmbr..kene tgu hubby balik dulu..
Tdg ni aku wat design sendri... kaler terang2,maklumlah utk bebudak kan cantik warna2 terang...harap2nye ble siap nati..nmpk cantik..
Aku pilih tudung berwarna putih.. rantingnya aku gunakan benang cross stich kaler coklat tue,untuk daun kunig kehijauan dan untuk bunga kaler pink, purple dan kuning..
Baju kurung kakak kaler coklat tue backgroundnyer...
Untuk menghasilkan corak bunga tu aku gunakan teknik 'french knots'...hasilnya?...lawa jugak...
Aku dah lama x pegang sewing machine.. mlas ler pulaknyer...time bulan posa br aku bz menjait bj kurung utk family..sampi lewat mlm br tido.. kekadang sambung lepas sahur.. aku x amik tempahan memandangkan aku pn x punyer byk masa.. kekadang emak n linda (kakak aku) ada gak tempah selai 2...
Aku x pandai buat bj kebaya..klu nk pakai bj kebaya aku kene tempah kt cina dpan...
tau2 ajelah herge dia bape...hmmm..
K ah, aku dh mengantuk sgt2 nie.. iman n Lisa tengah mkn mi kari.. lapo cuz lama sgt dalam bas td... nmpak cam seronok jer dpt g Putrajaya...
So... jupe lagi next time...bbai..

My family 2

Hmmm...actually lisa n eiman ada trip g Putrajaya ari ni...tmpat tuition doranglah buat.. so, dijangkakn kul 830pm sampai...tp dah kul 915pm xsampi2 g..rupe-rupenye jamm teruk kan jalan Templer Rawang..maka sha pun balik dlu..malah nk tgu lama2 kat seklah dorang...smpt gak pusing2 psr mlm td...
Balik umah tgk adik dh tido..kakak(liya) plak tgh study...kakak UPSR taun nie...dia yang exam, sha plak y x senang duduk..



Muhammad Iddin...anak bongsu Sha...



Mallisa..anak ke tiga sha...



Muhammad Eiman..anak yg tengah...


Kakak (Liya Kamilia..)anak sulung Sha..

4 orang nielah teman berbicara dan pengubat kesunyian sha menghdpi hari2 yang mendatang.. semoga anak2ku mnjadi insan yang berguna kelak.. Berkati dan redhailah hidup kami Ya Allah!..Amiiin..

My family

Salam.. nie kali nk citer pasal family sha...keluarga sha xlah bsr sgt...hubby sha , Basry dan 4 org cahayamata, Liya Kamilia 12 thn, Muhammad Eiman 10 thn, Mallisa Sufiah 8 thn dan yang bonsu sekali Muhammad Iddin... inilah pengarang jantung dikala sha kesunyian apabila hubby Xde... Hubby duk kat Trenganu sanen... maklumlah kerja site selalu pindah2... nk ikutkan sepanjg perkahwinan kami, dah 7 x berpindah randah.. mmg penat...



Ini hubby yang tercinta...

Sori kene quit jap...jupe g..

Mei 08, 2008

Sulam Benang

Salam.. dh lama xdpt nk update blog nie.. bz tul dengan ank2.. masing2 buat sha pening kepala.. 4 orang bukannya ramai sgt tp mengalahkan 10 beradik dia punye ragam...
Hari ni sha nk citer sha dah menyiapkn selai tudung bawal dengan sulam benang y sha wat sndiri...hmmm.. cantik gak! tp , sha x dpt nk tunjuk kat cni...coz abg x sempat nk amik gmbr..xpelh lain kali..
Sha wat tdg sulam tu 1 minggu br siap..almaklumlh masa xbyk...ada ckit2 terluang tu trus amik jarum n benang...
Seronok sbnrnya menyulam benang nie, design sendiri, thrill gak...
K ah.. jap g sha nak g amik ank dari sekloh agama... next time sha nak citer sdkt sbyk tentang my family.. xdelh bsr sgt family...k jupe lg.. klu smpt ptg nie ada masa sha citer g...bbai..

April 28, 2008

Sulaman

Assalmualaikum..
Hari ni Sha tergerak hati nak buker blog pasal sulam menyulam. Dah lama minat dengan aktiviti ni tapi xtau nak belajar kat siapa. Oleh kerana sha suker surfing internet,satu hari tu dapat masuk ke blog2 yang citer tentang sulaman... sulam reben,sulam benang, crochet, cross stich..hmm semue menarik!... Dr ctulah minat tu dtg balik n sha dah praktik ckit2..

Sha baru siapkan tudung bawal bersulamkan manik. Gembiranya ble tgk hasil tgn sendiri. Klu nak beli kat luar, mahal ler pulaknye... oleh kerna 17hb Mei nati adik ipar nak kawin,maka nak menjimatkan cost maka Sha buat sendiri..

Sha xdpt nk tunjukkan kat cni sbb sha kene tgu suami blk dari out station cos dia yang amk gmbr.. nati lihatlh hasil sentuhan pertama Sha.

Baru2 ni gak Sha ada belajar mengait. Separuh jln jer cos benang dh abis,pah tu malas nak g beli. Natilah kalau ada mood nak bercrochet g lah cr benang..

Sekarang ni orang bz nak pakai kain batik sutera. Mahal betul. Sha terpaksa bli sepasang memandangkan smue sedara2 kat Trengganu pakai masa majlis kawin tu nanti. Konon2nya xnak ketinggalan. Mahal tul Rm200.. memang! Bli ngan biras.. biras jual xnk bg diskaun pun...sampai hati..

Oklah, hari ni cume dapt berkongsi sedikit masa jer, cos kepala rasa sakit nk berehat..(tidoler tu). Smlam buat smue keje ghumah byk...

Jumpe lagi.. nati citer pasal sulam menyulam lagi!..

Blog frens

 
Real Time Web Analytics