Halaman

Teman Tersayang

MINTAK JASA BAIK KAWAN2 SEMUA..KLIK2 LAH IKLAN2 KAT ATAS ,BAWAH N SEBELAH TU YE..:)

Jun 01, 2010

Belajar Menjahit Langsir - Bahagian 2 (Box Pleat)

Salam....dah lama tak update blog n belajar langsir..ari ni kita sambung bahagian ke 2....

Ikuti tutorial di bawah ye...

Mulakan jahitan box pleat di bahagian tengah kain yang telah diukur sebelum ini.


Tips... gunting kertas keras dengan ukuran lebar 2" dan panjang lebih kurang 3,4".. tujuan kertas keras ini dibuat adalah untuk mengelakkan penggunaan pin untuk menanda ukuran box pleat ke satu box pleat... kerja lebih cepat dan mudah...


 Mulakan dengan mengambil sedikit kelepet


Masukkan kertas keras....ejas kelepet tadi sehingga berukuran 2" lebar....



Setelah kertas dikeluarkan....jahit terus dengan basi 1/2"....

Lakukan perkara yang sama untuk kelepet di sebelah kiri pula....setelah selesai dijahit dengan basi 1/2" maka terhasillah box pleat yang pertama...


Setelah selesai  menjahit box pleat di kiri dan kanan garisan tengah...bolehlah box pleat disambung dengan kepala langsir...bersambung di bahagian 3 nanti ye....maaflh pics tk memuaskan dan penerangan mungkin tak berapa jelas....;8).....

6 penyulam:

puteri berkata...

waaa bestnyer
bru first time ke sni rsnya..
salam tuan umah!
he.he

Aku dan Sulaman berkata...

waalaikumsalam puteri..thanx dtg cni...dtglah selalu yek..kite share ape2 y ptt..;8)

hUnnEE a.k.a mrS cAun berkata...

salam...

wahhh...sgt teruja okeey...saya cuba untuk faham tutorial neh..so far alhamdullilah...sy faham...thanks so much...insyallah bley sy cuba nanti...tp nak tanyer laaa...bahagian tgh kaen tuh aper...?

Aku dan Sulaman berkata...

hunnee...bahagian tengah kain tu maksudnye..bile mula nak jahit box pleat tu,kite mulekan dari tengah kain dahulu...bukan dari tepi...jadik nati box pleat tu tersusun sama bilangannye kiri dan kanan kain...

faarleez berkata...

Assalamualaikum....
Terima kasih sebab sudi buat tutorial untuk jahit box pleat ni... cuma saya nak tanya berapakah jumlah lebar kain yg kita perlukan untuk buat box pleat ni. contoh lebar sliding door rumah saya adalah 10 kaki.... terima kasih yer...

mizzura berkata...

Tq ilmu..br tau ada box pleat...la ni dok tqu eyelet jer...adess..

 
Real Time Web Analytics