Halaman

Teman Tersayang

Terdapat ralat dalam alat ini

Mac 30, 2009

Kucing..

Salam..mlm nieh raser nk citer pasal kucing2ku.. Abang n Abby..dan terbaru Kitty..Gambo aku upload kat cni..heheh.. Nieh aku nk singkap asal usul Abang n Abby..

ABANG...


Abang yang macho!..


Si Hensem!!..

ABBY..

Abby yang menawan... mioww!!..


Abby yang cool!!!..hehe..


Mengantuk ker!...

Actually Abang n Abby nih 4 beradik...Sitam(kini dok ngan mak aku kat Johor nun..tak mau ikut aku blk..huhu...takde gambo plak..) dan sekor g tak smpt bg namer dh menyahut seruan Ilahi (aku ler y melanggarnyer..suka dok bwh kete..sedey!..uhuk..uhuk!!)... 4 beradik nih dr keturunan kucing kg + kucing bulu tebal(xtauler name specifiknye..he..)

Abby pernah beranak dlu..3 ekor..tp sumer mati kerana kurap..tragis tul cos aku lmbt rawat bb2 kecik tuh..sian Abby..dan malangnye Abby pn kene serangan kurap durjana tue.. but, nasib baik antibodi Abby kuat,so dia dpt btahan..mak aku kata lebihan minyak gorengan ikan amat mujarab utk sembuhkan penyakit kurap.. so aku pn try..abis aku lumur seluruh bdn Abby.. lencun dgn minyak.. dr bulu hitam putih dah tambah satu lagi warna..kuning kunyit!...ha ha..

2 hari skali aku sapu minyak.. hasilnyer dlm beberapa hari bulu Abby sumer gugur.. dh cam ayam togel plak aku tgk.. gelihati pn ye..kesian pn ye...ekor dia y pjg berbulu kembang tu dh mcm ekor tikus ..keh ekeke...

Selps tu slera mkn Abby bertambah..dan bulu2 tumbuh smuler..makin lamer makin gemuk n bulu pn semakin cantik..sayang betul aku kat dia dan rasa berbangga gak dpt merawat penyakit kurapnya tuh..ceh! ceh!..tkyah jupe vet..

Macam biasa klu aku balik kampung kat Kg Sawah Ring Johor aku mesti bawak skali Abang n Abby..' dorang' dh biasa naik kete..so takde problem..'dorang' pn dh kenal umah mak aku..kuor masuk jer.. So, cuti sklh baru2 nih aku blk kg bawak 'dorang'.. Actually aku ankberanak(except laling hubby),kakak aku (Linda) sklrga n mak aku plan nk g umah adik aku (Alif) kt Mersing.. kitaorang g saner 2 mlm.. Abby n Abang aku tinggalkan kt umah mak n mintak jiran tgk2kn mkn mnm 'dorang'..

Nk jadik cerita.. ble aku blk, aku tgk Abby n Abang takde..aaah!!..panggil2 pn xdtg.. oleh kerana aku smpi umah mk mlm, so, aku decide cari pagi esok..tp, keesokannyer cume Abang je balik..Abby?...uhuk..uhuk..Abby HILANG!!!..sedeynye aku.. cari2 sumer tmpt tak jupe.. Dimanalah kau Abby?.. makan ke tidak?..dicuri org ker atau kau tersesat?..atau kau dimkn olehh anjing liar??..ble aku fikir2kn biorler diambil org..pasti org tu bg dia mkn..jgnler tersesat..taktau mana arah tuju..perut lapo..kurus smakin kurus dah akhirnyaaa...aaah! tak sanggup aku bayangkann!!...

Kini aku dh kembali ke Batang Kali tanpa Abby disisi..Kakak, Eiman, Lisa n Iddin pn sedey meratapi kehlangan Abby..dan!!!...malam itu...!! pada mlm kepulangan kami ke Batang Kali,telah! telah menemukan kami seekor anak kucing, sendirian dtepi jln..tak tau arah mana harus dtuju..terkapai-kapai...kehausan dan kelaparan.. !!Ku ambil dan ku bawa pulang..Kitty!! anak2ku namakannyer..

Sungguh cerdik..lincah dan ceria..kasihan.. Kitty rindukan ibunya..di usia begitu sepatutnya dia masih menyusu badan..sbg ganti kuberikan susu tepung khas utk kucing pada Kitty...semoga cpt besar dan sihat sntiasa..


Di sini aku upload video Kitty dlam cage.. maaf gambo tak cantik..maklumller guna camera pon..



video

0 penyulam:

Blog frens

 
Real Time Web Analytics