Halaman

Teman Tersayang

MINTAK JASA BAIK KAWAN2 SEMUA..KLIK2 LAH IKLAN2 KAT ATAS ,BAWAH N SEBELAH TU YE..:)

Februari 15, 2011

Cara Membuat Poket Baju Melayu (Tutorial)

Salam MaulidurRasul!!...
Kali nieh aku nak share bagaimana nak buat poket baju melayu..sebenarnya banyak cara,tp aku rasa yang ni paling senang...terpulang pd individu...
Maaflah klu pics tak clear...camera bese2jer..hiks..

1. Buat pola poket baju melayu dengan menggunakan kertas keras. Aku guna kalendar lama. Atau boleh juga menggunakan pola yg dijual dipasaran. Bagi sesiapa yang nak buat pola sendiri, tiru jer poket bj yang sedia ada..

2. Letakkan pola di atas fabrik.

3. Lukiskan dengan menggunakan kapur disekeliling pola tadi...maaf gambar blurr!!..

4. Kemudian tandakan sekali basi dlam 1/2 inci dari garisan kapur y dibuat td.

5. Basi sebanyak 1/2 inci.

6. Ini pula bahagian atas poket. Lukiskan garisan untuk kelepet dan basinya sekalu.

7. Siap dilukis.

8. Bahagian atas poket.

9. Hasilnya setelah digunting di sekeliling poket. Lihat basi 1/2 inci di kiri dan kanan poket. Dan juga kelepet dan basi 1/2 inci di bahagian atas poket.




10. Seterusnya jahit kelepet di atas.




11. Jelujur di sekeliling poket berhampiran dengan garisan asal poket. Benang tu tak perlu dimatikan...biar panjang kiri dan kanan..

12. Begini caranye untuk lebih jelas.

13. Jelujur disekeliling poket ye....



14. Ok! Dah jelujur sumer...

15. Ambik pola tadi dan letakkan di atas fabrik. Tekan dengan jari pola tadi supaya fabrik tidak bergerak apabila benang ditarik. Tarik kiri kanan berselang seli sedikit demi sedikit.

16. Fabrik akan terbentuk elok mengikut pola tadi.


17. Terbalikkan dan gosok dengan iron. Keluarkan pola kertas tadi dan jahitlah di badan baju melayu ...abis sudah!!!...

13 penyulam:

anie berkata...

tq kak sudi ajar cara nak wat kocek nih.. mmg teringin sangat nak belajar..

Nor Moscow berkata...

tutorial untuk buat baju kurung step by step takde ke kak, teringin nak belajar..cara ukur..cara potong dan cara jahit..

Aku dan Sulaman berkata...

anie : same2..:)

Nor : InsyaAllah..akan akak usahakan yer..;)

umi eca berkata...

salam perkenalan..
tq for d tutorial.. mmg berbaloi...
see my version..

http://girlynicknack-twins.blogspot.com/2011/06/wip-day-2-baju-raya-2011.html

murni berkata...

salam....saya mohon belajar dan copy nota utk saya ya.. minta halal...moga pn murah rezeki...

Aku dan Sulaman berkata...

murni:..waalaikumussalam...silakanlah...tq

MissCars berkata...

Website ni sgt bagus...tahniah admin kerana sudi berkongsi ilmu! Semoga Allah melimpahi anda dengan rezeki...ameen.

Cheers,
Belajar Cara Membuat Roti
Panduan Lengkap Menjahit Baju kurung
Sahkah Solat Anda? Ketahui 20 Kesalahan Membaca Al-Fatihah Di sini

Cik Sue berkata...

Kikikikiki...ana baru tau ini cara laahh ..boleh ana ikuttlah ahahahaha...terima kasih lah ente..

Aku dan Sulaman berkata...

hehe...blehlh ente praktikkan lepas nieh..kih3x

Aku dan Sulaman berkata...

Misscars..tq..:)

ayuzahfa berkata...

alhamdulillah, selama ni susah btul nak jadi..t.kasih atas tutorial yg amat berguna ini...:)

FieZa berkata...

As-salam...ya Allah...rupanya senang jer nak buat poket baju melayu...penat dok sembat halus-halus kat lekuk poket tu...dah ada cara nie,senang le nak buat...thanx alot...^_^

Tanpa Nama berkata...

Kalau ikut Cara standard butik,
Sepatutnya kocek baju melayu gunting Kain
Lebar 8 inci kali tinggi 7 inci. Bahagian lebar 8 inci mula2 lipat setengah inci, lepas tu gosok, lipat 1 inci pulak.. Jahit atas lipatan satu inci.

Lepas tu letak atas acuan kertas dan gosok ikut acuan. Jahit tindih. Bukannya awal2 lagi potong ikut acuan kertas...

 
Real Time Web Analytics