Salam...pepagi lagi aku cbuk buat puding roti bersos kastad ..meleleh air liur tengok resepi nieh kat Harian Metro bebaru nieh... so pagi tadi dengan penuh bersemangat aku membaking...huhu....Sorilah tak snap pic... maleh....
Puding Roti Mysara
Bahannya:
- 3 cawan susu segar ( aku gune susu cair 1 cawan n 2 cawan air)
- 3 biji telur
- 3/4 cawan gula perang
- 1 sd teh esen vanilla
- 2 sd besar gula kasar
- 1 buku roti High 5 ( aku guna roti Gardenia)
- Sedikit kismis sebagai hiasan
Cara :
- Potong kiub roti
- Ketepikan
- Pecahkan telur dalam mangkuk
- Masukkan susu,gula perang dan esen vanilla
- Kacau sebati
- Masukkan roti yang dipotong dlm mangkuk tadi dan biar roti kembang
- Taburkan kismia
- Lengserkan mentega dalam bekas pembakar
- Masukkan adunan tadi dan bakar pada suhu 160 darjah celcius 40 - 50 minit atau sehingga naik
Bahan untuk kastard vanilla:
- 1/2 cawan gula
- 1 cawan susu cair
- 2 1/2 cawan air
- 2 sd besar tepung kastard
- Secubit garam
Cara :
Campurkan gula,susu cair,air,tepung kastard,secubit garam dan esen vanilla ke dalam kuali.Bahan hendaklah kerap dikacau untuk mengelakkannya hangus dan kering hingga menjadi sedikit pekat.
Bahan untuk sos strawberi ( aku tak buat pn sos nieh...strawber iiileek..hehe)
- 200 gram strawberi segar
- 1/4 cawan gula
- 50 milimeter air
Cara :
Strawberi yang dipotong dimasak bersama gula dan air hingga gula cair dan sebati dengan strawberi tapi jangan terlalu lama untuk mengekalkan tekstur buah.
Cara hidang:
Potong puding tadi. Letakkan dalm piring n tuang sos tadi.....mmm apalagi...mamamlah..hehe..