Halaman

Teman Tersayang

Terdapat ralat dalam alat ini

Jun 29, 2010

Lagi Sulam Pencil Case...

Taknak citer bebyk...just upload pics ari nieh...hehe..

Jun 18, 2010

Besday Iddin yang ke 6 tahun....

Lama dah nak wat n3 besdey Iddin..tp kerap kali tertangguh...sejak akhir2 nieh aku sibuk betul memandangkan sekarang tengah cuti sekolah lagi so xtvt berblogging kurang ckit....asyik dok dapur memasak jer..hehe..

Actually si Iddin ni masuk 6 tahun pada 3/6/10 ari tu tp celebrate sehari selepas tu....ehehe..kali nie aku terajin plak buat kek sendiri...kek coklat ala2 moist gitew..hehe...n kengkononnye watler icing cream kat atasnye...decoler pulak...he....so..layanzz pics kay....

Bb Izzul pun nyebuk2 gak..hehe....

Jun 09, 2010

Pencil Case Sulam untuk Kak Lela...

Huhu...ari nieh aku nk kasi upload ckit pics pencil case yang Kak Lela order... actually..dia order 4..tp snap 3 jer cuz satu lg belum siap sulamannya.... so..layanzzzzz...hehe..


Soriler pic yang bwh skali tu terang sangat...hpfully sesangat Kak Lela suka n berpuas hati dengan pencil case sulamanku ini... tutorial tuk buat pencil case nieh kat SINI tau....sharing is caring...;8)

Jun 01, 2010

Belajar Menjahit Langsir - Bahagian 2 (Box Pleat)

Salam....dah lama tak update blog n belajar langsir..ari ni kita sambung bahagian ke 2....

Ikuti tutorial di bawah ye...

Mulakan jahitan box pleat di bahagian tengah kain yang telah diukur sebelum ini.


Tips... gunting kertas keras dengan ukuran lebar 2" dan panjang lebih kurang 3,4".. tujuan kertas keras ini dibuat adalah untuk mengelakkan penggunaan pin untuk menanda ukuran box pleat ke satu box pleat... kerja lebih cepat dan mudah...


 Mulakan dengan mengambil sedikit kelepet


Masukkan kertas keras....ejas kelepet tadi sehingga berukuran 2" lebar....



Setelah kertas dikeluarkan....jahit terus dengan basi 1/2"....

Lakukan perkara yang sama untuk kelepet di sebelah kiri pula....setelah selesai dijahit dengan basi 1/2" maka terhasillah box pleat yang pertama...


Setelah selesai  menjahit box pleat di kiri dan kanan garisan tengah...bolehlah box pleat disambung dengan kepala langsir...bersambung di bahagian 3 nanti ye....maaflh pics tk memuaskan dan penerangan mungkin tak berapa jelas....;8).....

 
Real Time Web Analytics