Halaman

Teman Tersayang

Terdapat ralat dalam alat ini

Januari 31, 2009

CITER HOLIDAY KAT PADANG INDONESIA

Salam.. ari nih ari sabtu.. so aku bangun lambt..heheh.. kul 10am br aku bangkit.. pah mandi aku wat breakfast tuk bdk2 nih.. burger udang... sdp gak..breakfast dh tgari... Aku nk citer ckit holiday aku kat Padang,Indonesia..aku g masa Disember taun lepas.. tak smpat nak citer kat cni coz masa hujung taun tuh aku blk kg tgkkn mak kat muor. nmpk worst sgt. Kbtlan kat kg xde internet.. Aku g ank branak pd 25hb Disember.. selama 4 hari 3 mlm.. seronok gak.. kt cni aku upload beberapa keping pic masa kat saner..

Antara tmpat yang kitaaorang lawati ialah Bukit Tinggi, Lembah Harau dan Padang.. kami juga pergi ke Pagar Ruyung di mana ada Rumah Asli Minangkabau di saner.. Pnduduk di saner suka berdagang/berniaga dan pekerjaan utama adalh bertani.. diaorang juga kaya dengan kemhirn menyulam...tuh yg best tuh...hari pertama bermlm di Hotel Pusako Bukit Tinggi..nak ke saner kene naik lereng bukit..peh!curam tul... suspens jugak..hari kedua bermlm di Homestay Lembah Harau... rumah ala ala kg.. sejuk sgt cuaca di saner..takde kipas, aircond dan air panas utk mandi..betul2 thrill..tp best cos ada show mlm tuh..tarian piring,tarian lilin, silat/silet atas kaca dan tarian atas kaca...siap luka2 lagi kaki diorg..tp terhibur tgk.. Hari ketiga bermlm di Hotel Pangeran di Padang..


Bas pelancong (pariwisata)transport kitaorang kat saner..kitaorang g 4 family sumernyer..tmpat tinggal,makan mnm company support...shopping jer duit poket sndiri..hehe..


Eiman n Iddin dlam flight.. boring ker!!!


Masa kat Hotel Pusako Bkt Tinggi.. ngan Eiman..


Lunch kat kedai mkn nih... masakan minang kat cni...sdp gak..mmm


Masing2 sdg menjamu selera.. Pada malam slps dinner, sempat singgah di sebuah gerai menjual jamu...ntah aper yang di campur tak taulah..yang pasti telur kg ada... En Ismadi berani mencuber...


En Ismadi sdg mencuber 'jamu'..


Hotel Pusako


Di Hotel Pusako


Bergambr kenangan di Hotel Pusako Bkt Tinggi












Kitaorang shopping di toko2 di Bkt Tinggi...


Salah sebuah toko/kedai fabrik di Bukit Tinggi


Abg smpat posing..


Srnknyer acu2 topi tuh!..hihih..


Kat toko tu jugak ada demonstrasi bagaimaner nak menenun songket..


Mesin manual menyulam


Di salah sebuah toko/kedai menjual fabrik sulaman..rambang mata dibuatnyer..maklumlah sha nih peminat nombor 1 sulam menyulam nih...


Antara brg yang dijual..


Pnt shopping rest kt tepi toko.. berposing jap.. pelik ye..tepi toko ada farm sayuran..hehe.. Dah pnt shopping kitaorg mkn..heheh..


Menjamu selera.. tgk tuh... orang saner suker pakai piring kecik2..pelbagai jenis plak lauknyer....









Hri ke 2 kitaorang di Lembah Harau..


Gunung berapi di Lembah Harau..


Homestay di Lembah Harau.


Sdpnyer menjamu selera...


Amboi, kakak!!..he..


Indah pamandangan di Lembah Harau...


Sawah padi menghijau...segar!!!


Show special utk kitaorang di Lembah Harau..


En Ismadi dan Kak Salmi dgn persalinan pengantin Minang sempena ulangthn perkahwinan dorang...


Tarian Piring..


Diajak menari...menari sih!!!...haha..


Kekenyangan smbil tonton show...


Dpn Homestay dengan abang sayang...






Aktiviti menanam pokok di homestay sebagai kenangan..


Tinggi tul bukit kat blkag tuh!!..


Kebykan pnduduk di Lembah Harau adalh petani...diorang tak suka merantau dan gembira dengan life diorang...


Sempat bermain si eiman nih!!...


Berjln kaki ke waterfall berdktan...capek banget siih!!!...




Waterfall di Lembah Harau....dingin dong!!..


Smpt minum2 digerai dekat waterfall tuh!...


Anak2 yg capek kene naik ojek(transport kat sinun) balik ke Homstay..dewasa kene menapak!!!..


Panorama di saner mmg cantik..fresh!!gitew..


Lenanyer tido!!..hehe







Ini kat Jam Gadang



Cheeeese!dpn Jam Gadang..


Eiman di depan Jam Gadang..
















Rumah Asli Minangkabau(Menang Kerbau)



Rumah asli Minangkabau..


















Hari ke 3 di Kota Padang

Kitaorang sempat gak bershopping di Padang.. tp tak bape srnk coz byk toko tak buker lagi.. Pagi sgt masa tuh... just jln2 kat gerai panjang kat bawah toko... kira oklah...byk tudung indon di jual kat cni.. sape yang minat tuh boleh shopping sakan.. yang aku suker tuh brooch2 kat cni korea punyer murah btl..rm1.50.. kat tmpt kiter jual rm10.. untung giler saper yang wat meniaga kat Malaysia.. Ble bjln dengan kids nih bnyk songehnyer!! heheh.. so utk mengurangkan tenaga.. kitaorang..heheh..


Capek bjln kitaorang naik kete kuda.. haha...srnk!!.. naik kete kuda!!! best.. kuda tuh namenyer amirguest...peh!!...








Srnknyer naik kete kuda ank dara nih!!!...












Kat Kota Padang nih kitaorang stay kat Hotel Pangeran..


Breakfast kat Hotel Pangeran...hmm...


Khemah salah satu majlis perkahwinan Minang..












Kat cni sha attach video tarian piring masa di Lembah Harau..

video

K r tuk kali nih...continue next time.. ada keje nak wat... bye..

Blog frens

 
Real Time Web Analytics